Gå till innehållet

språkutveckling

”Dom” är inte det stora problemet

Opinion

Bianca Ortiz Holmberg

Intervjuer med modersmålslärare visar att det bästa krutet inte behöver spillas på frågan om hur de, dem och dom ska hanteras i skrift. De akuta utmaningarna är helt andra.

Dekorativ bild

Utmaningarna för modersmålslärarna handlar inte om de, dem och dom

Intervjuer & reportage

Bianca Ortiz Holmberg

Det finns finlandssvenska elever och studerande som inte kan hantera de och dem i skrift, men den här frågan är en mindre detalj bland betydligt större språkliga utmaningar, visar intervjuer med nio modersmålslärare.

Fritt fram för förmogligen?

Artiklar

Martin Persson

Språkvetenskaplig spekulation blandat med googlande kan ge upphov till tänkbara förklaringar på fenomen som bortfall av r och dubbelböjning som i glidflyga – gledflög. Vi serveras också en profetia om ett möjligt nytt uttal av ordet tydligen.

Språkutvecklingen hos flickor och pojkar beror på olika faktorer

Artiklar

Annette Nylund

Att ha en deltidsjobbande pappa kan vara positivt för pojkars språkutveckling, medan flickor verkar dra mer språklig nytta av att vara på dagis än pojkar. Bland annat det här visar Annette Nylunds doktorsavhandling i logopedi.

Två babyer på golvet

Sju, dusch, Mars och tjock i tre generationer

Artiklar

Martin Persson

För det mesta skapar olika uttal av sj- och tj-ljud i svenskan inga problem för förståelsen, men det kan hända att stjälkselleri blir kälkselleri för en svensk som lyssnar på sin nyländska svärmor.

Om en svunnen tid när måndagen kunde vara fri och blå

Artiklar

Erkki Lyytikäinen

Erkki Lyytikäinen skriver om ett försvunnet idiom och försvunna pluralformer.

Språkbärarna i fokus när finskan i Sverige ska revitaliseras

Intervjuer & reportage

Bianca Ortiz Holmberg

Språkfrämjarna Tuuli Uljas och Kirsi Kohtala-Ghane har en grannlaga uppgift: att revitalisera det finska språket i Sverige, med alla som själva identifierar sig som sverigefinnar som målgrupp.

Ordets väg in i Kielitoimiston sanakirja

Intervjuer & reportage

Bianca Ortiz Holmberg

Mokkapala (mockaruta) kanske inte känns som ett nytt ord, men det men det var ändå först vid senaste uppdateringen i november 2022 som ordet kom med i Kielitoimiston sanakirja. Orden går långa och ibland krokiga vägar för att till slut hamna i ordboken.

In memoriam – Christer Laurén 1942–2022

Artiklar

Marianne Nordman

”När jag ser tillbaka på min forskarbana kommer jag att tänka på en mer eller …

christer-lauren

Språkkunskaper öppnar dörrar till drömjobb i hela världen

Artiklar

May Wikström

Europeiska språkdagen den 26 september är en glad fest för Europas språkliga mångfald och rikedom. I år får finländska ungdomar en fartfylld inblick i hur drömmen om ett spännande jobb motiverade brandmannen Matias att lära sig franska.  

brandövning