Gå till innehållet

2007

Verb med dubbelt objekt

Artiklar

Beatrice Silén

Vissa verb i svenskan såsom till exempel ge och visa struktureras vanligen med två objekt, …

Språkbruksenkäten

Artiklar

Språkbruk utförde sommaren 2007 en enkät där vi bland annat frågade vad våra läsare vill …

Kund, klient eller patient?

Artiklar

Fråga: Jag har förstått att man inom social-, hälso- och sjukvården bör använda klient för …

Vilka finlandismer möter barnen på dagis?

Artiklar

Margareta Södergård, Sofie Tjäru

Säger finlandssvenska barn att de går på vessan eller på toaletten i daghemmet? Det beror i hög grad på hur daghemspersonalen väljer att uttrycka sig. Margareta Södergård, lektor vid Enheten för barnpedagogik, Åbo Akademi i Jakobstad och Sofie Tjäru, lärare vid Centret för språk och kommunikation vid Åbo Akademi har låtit blivande barnträdgårdslärare ta ställning till ett femtiotal finlandismer, många med anknytning till barn och dagvård.

Mission: fackböcker för sofflocksläsare

Artiklar

Marit Lindqvist

Vad kännetecknar god facklitteratur, rent språkligt sett? Marit Lindqvist talade med två förlagsredaktörer som båda arbetar med facklitteratur; Thomas Westerbom på Schildts och Hanna Lahdenperä på Söderströms.

Mest eller flest?

Artiklar

Fråga: Jag undrar hur man enligt grammatiken ska konstruera superlativformen av pronomenet många respektive få. …

En kappsäck kommer lastad – full av språkstimulerande idéer och uppslag

Artiklar

Lina Antman

För fem år sedan samlades skoldirektörerna i sex kommuner i norra Österbotten kring kaffebordet och diskuterade språk. Det blev en livfull och engagerad diskussion kring hur man tillsammans och på bästa sätt ska stärka och stimulera barnens språkliga utveckling och väcka deras läslust. Tre år och ett gemensamt projekt senare flödar idéerna och tipsen fram och tillbaka genom de nyöppnade kanalerna mellan både kommunerna och de olika instanser som utbildar och fostrar våra barn. – Språket är intimt förknippat med vår självkänsla. Att kunna uttrycka sig är viktigt, men också att lära sig lyssna – vi behöver alla bli sedda och få känna att någon lyssnar på oss och försöker förstå oss, även om man inte håller med, säger Pia Norrbäck-Kackur, som hållit i trådarna för språkstimuleringsprojektet Dialogen. Hon står också som redaktör för idéboken Dialogen – ett språkstimuleringsprojekt (2005).

Skona oss från överflödiga textmassor

Artiklar

Mikael Reuter

En liten notis i tidningen i början av mars visste berätta att världen i fjol …

Nytt ortnamnslexikon

Litteratur

Forskningscentralen för de inhemska språken har i samarbete med Kartcentralen gett ut ortnamnslexikonet Suomalainen paikannimikirja. …

Banner

Artiklar

Fråga: Hur böjs ordet banner på svenska? Svar: Banner är ett engelskt lånord som enligt …