finlandismer
Språkrelaterat nyckelord
Kvitto och kvitter intressanta för bongare av olika slag
Artiklar
Charlotta af Hällström-Reijonen
I vardagsspråket är det rätt vanligt att finlandssvenskar bongar. Någon antecknar entusiastiskt sin observation av en lavskrika, en annan berättar för kompisarna om kändisen i kassakön. För femtio år sedan var bongen aktuell i ett helt annat sammanhang.
Tjugotjugo- är här för att stanna
Artiklar
Bianca Ortiz Holmberg, Lisa Södergård
Vår lilla studie visar att det är en växande trend att utelämna hundra i årtal och att finlandssvenskar gör detta oftare än sverigesvenskar.
Sverige och Finland har olika idealbullar
Artiklar
Linn Meander
Sverige och Finland verkar ha rätt olika åsikter om vad en bulle är. Den finländska idealbullen är rund och slät, medan den ultimata bullen i Sverige innehåller kanel. Och kan ett salt bakverk verkligen kallas för bulle?
Lika långt som brett – en ”okänd” finlandism
Artiklar
Charlotta af Hällström-Reijonen
Det finns minst en finlandism som verkar ha gått under språkvårdens radar fram tills nu. Men uttrycket har använts i finlandssvenskan under flera sekler.
Jag är inte så rolig om jag inte får prata dialekt
Krönikan
Ellen Strömberg
Det handlar inte bara om ordförråd eller hur man böjer ord, utan också om en rytm och en melodi som är svår att sätta fingret på men som är nödvändig för att spela instrumentet humor fulländat, skriver författaren Ellen Strömberg, på tal om dialekt och humor.
Språkbruks klädenkät: Södra Finland håller ihop, Österbotten följer egna trender
Artiklar
Bianca Ortiz Holmberg
Nästan alla i Nyland säger huppare om munkjacka, medan den som säger simkostym om baddräkt i regel är pensionerad. Här är resultaten av Språkbruks klädenkät!
Mockarutor, kärleksmums eller kanske Irmas kakor?
Artiklar
Janina Andersson
Översättningen av det finska ordet mokkapala visade sig bli något att bita i, bokstavligt och bildligt talat. När vi frågade allmänheten stod tre svenska benämningar till slut ut som de vanligaste.
Ämbar eller hink – sverigesvensk okunskap och finlandismernas existensberättigande som litterärt tema
Artiklar
Tomi Riitamaa
Länge låg den bergrothska anden som ett ok över många finlandssvenska författare, även om flera också genom tiderna vågat trotsa konventionen om ett skriftspråk fritt från finlandismer. Tomi Riitamaa visar bland annat hur finlandssvenska författare i dag inte bara bryter med den idén, utan också tematiserar både finlandismernas existensberättigande och en upplevd sverigesvensk okunskap om det finlandssvenska.
Skolslangen är brokig – men favoriter finns
Artiklar
Bianca Ortiz Holmberg
Alla säger hissa och rella om skolämnena historia och religion, medan biologi, geografi och huslig ekonomi har en uppsjö av benämningar i olika delar av Svenskfinland.
Från overalls till halare
Artiklar
Ralf Svenblad
Det amerikanska arbetsplagget kom in i vårt vardagsspråk via finländska emigranter.