1999
Som på beställning
Artiklar
Marika Tandefelt
Ser man tillbaka på den kunskap om finsksvensk tvåspråkighet som sammantaget har producerats i Finland …
Termer för bevisning i domstol
Artiklar
Fråga: Vad är skillnaden mellan bevisbörda, bevismedel, bevisfaktum och bevistema?
Noen finlandssvenske syntaktiske eiendommeligheter
Artiklar
Øystein Alexander Vangsnes
I skandinaviskt sammanhang visar finlandssvenska dialekter upp vissa syntaktiska konstruktioner som inte återfinns i andra dialekter. Øystein Alexander Vangsnes, universitetsstipendiat vid Institutt for lingvistikk og allmenn litteraturvitenskap i Bergen och i höstas gästforskare på Forskningscentralen för de inhemska språken, håller på med en doktorsavhandling om nominalfrassyntax i komparativt nordiskt perspektiv. I den här artikeln beskriver han några av de teoretiska utmaningarna som finlandssvenska dialekter ger.
Till de som
Artiklar
Fråga: Anses det numera korrekt att skriva t.ex. ”till de som” och ”bland de som” …
Tvåspråkigheten i Helsingfors svenska skolor
Artiklar
Ellinor Hellman
Hösten 1997 pågick en intensiv debatt i Hufvudstadsbladet om den språkliga situationen i Helsingfors svenska skolor, där många elever kommer från tvåspråkiga hem. Ellinor Hellman, lektor i modersmål och litteratur i Åshöjdens grundskola, skrev sin avhandling pro gradu om ämnet och redogör här för huvudlinjerna i debatten.
Arbetstidstermer
Artiklar
Listan på arbetstidstermer är utarbetad av den svenska språknämnden FackTerm, som verkar i anslutning till arbetsmarknadsorganisationerna för den privata, kommunala och statliga sektorn. Kommentarer och tillägg kan skickas till FackTerms sekreterare, Kesia Sjövall, per e-post: kesia.sjovall@kuntaliitto.fi eller per fax 09 771 20 53.
Dubbla supinumformer
Artiklar
Fråga: I rikssvensk radio och TV hör man numera ofta uttryck som ”vi har kunnat …
Idiom och slang i svenskan
Litteratur
Mia Falk
Idiom hör till de roliga men samtidigt svåra sakerna att lära sig i ett främmande …
Ett språk i trångmål
Artiklar
Catharina Grünbaum
Det finns en tendens bland välvilliga sverigesvenskar att bagatellisera finlandssvenskarnas språkliga problem och göra sig lustiga över det finlandssvenska språkvårdarnitet. Frågan debatterades på en Runebergsfest i Stockholm i våras. En av debattörerna var Catharina Grünbaum, språkvårdare på Dagens Nyheter, med bred erfarenhet av finlandssvenskt mediespråk. Hon redogör här för sina reflexioner efter debatten. En något kortare version av artikeln har tidigare ingått som språkspalt i DN.