1/2001
Bankvärlden och dess texter
Artiklar
Britt-Louise Gunnarsson
De texter som produceras inom en organisation speglar organisationens idéer och kultur, samtidigt som texterna också formar organisationen. Britt-Louise Gunnarsson, professor vid institutionen för nordiska språk vid Stockholms universitet och projektledare för projektet Texter i europeiska skrivsamhällen, skriver om de skillnader som finns i texter skrivna på Handelsbanken och Barclays Bank.
Hur når vi målet Klara EU-texter?
Artiklar
Barbro Ehrenberg-Sundin
Betyder medlemskap i EU att vi måste acceptera en återgång till den krångliga myndighetssvenska som klarspråksexperterna kämpat emot? Eller är tiden mogen för att få Brysselbyråkraterna att skriva begripligt? Barbro Ehrenberg-Sundin, språkexpert på det svenska Justitiedepartementets granskningsenhet, berättar hur man kunde få hela EU att tända för klarspråk.
Svenska ortnamn i Estland
Litteratur
Silva Lindberg
De flesta känner till att Estland har en svensktalande minoritet, men hur många vet att …
2 000 nya ord på väg in i 2000-talet
Artiklar
Sandra Forsman
Ett levande språk utvecklas ständigt, så även svenskan. Detta innebär bland annat att nya ord skapas, och nu finns de nyaste orden som har kommit in i svenskan samlade i Nyordsboken. Fil. mag. Sandra Forsman, forskare på Svenska språkbyrån, recenserar verket.
Ny namnlängd i Sveriges almanackor
Artiklar
Marianne Blomqvist
Namnlängden i Sverige har moderniserats för första gången på 100 år. Professor Marianne Blomqvist, som är ansvarig för den finlandssvenska namnlängden, ger en inblick i vad som är nytt och gammalt bland de 615 namnen i den svenska almanackan.
Skåpbil eller paketbil?
Artiklar
Fråga: Är det korrekt att använda ordet paketbil för pakettiauto i officiell text? SAOL uppger …
Två nya språkspaltsböcker
Litteratur
Sandra Forsman
Professor Lars-Gunnar Andersson har sedan 1995 regelbundet skrivit sina både fakta- och humorfyllda språkspalter i Göteborgs-Posten. I dessa språkspalter har han behandlat allt ifrån språkriktighet, etymologi och språkliga märkvärdigheter. Spalterna finns nu, lätt redigerade och omarbetade, samlade i boken Vi säger så (Norstedts ordbok, 2000).
Närodlad mat
Artiklar
Fråga: Vad ska jag använda för svenskt ord för finskans lähiruoka? Svar: De uttryck som …
Titlars form i tidningstext
Artiklar
Katja Koivukangas
Titlar kan stå i både obestämd och bestämd form, och bruket vacklar ibland. Filosofie magister Katja Koivukangas presenterar här sin avhandling pro gradu, som behandlar titlar i olika tidningar och när de står i bestämd eller obestämd form. Katja Koivukangas har studerat svenska och kommunikationsvetenskaper vid Vasa universitet.
Aktionsforskning
Artiklar
Fråga: Vad heter toimintatutkimus på svenska? Svar: Aktionsforskning. På engelska heter det action science eller …