Gå till innehållet

4/2015

Villa, keso, DO, vabba – vilka sverigesvenska ord är främmande i Finland?

Artiklar

Johan Franzon

När ska vi följa Sverige och när är det acceptabelt att finlandssvenskan har egna ord för olika företeelser? Som en fortsättning på sin artikel i Språkbruk 2/2015 utreder Johan Franzon vilka grupper av ord vi i Finland inte använder – eller kanske irriterar oss på.

Hon är som bäst när hon inte märks

Artiklar

Bianca Holmberg

– Att vara tolk är som att sitta på skolbänken. Jag är inte expert på något område, men jag gör min läxa så bra jag kan och gör sedan mitt bästa när jag tolkar, säger Christina Skogster.

Vi är fångar i vårt språk

Artiklar

Bianca Holmberg

– Vi beskriver inte enbart verkligheten, utan med hjälp av språket konstruerar vi skillnader, säger Mats Landqvist om varför språklig diskriminering uppstår.

Logopedin vid ÅA fyllde tio år

Artiklar

I år är det tio år sedan den svenskspråkiga utbildningen för talterapeuter startade vid Åbo …

Finlandssvenskan ur fyra perspektiv

Aktuell litteratur

Lena Wenner

Therese Leinonen: Talet lever! Fyra studier i svenskt talspråk i Finland. Studier i nordisk filologi 86. Svenska litteratursällskapet i Finland. Helsingfors 2015. 230 sidor.

Så påverkade engelskan emigranternas finlandssvenska

Artiklar

Marianne Blomqvist

Well, I know. De här och andra liknande samtalssignaler var ofta den första engelska som de finlandssvenska emigranterna lärde sig när de kom till Amerika.

Språkligt revirtänk

Ledare

Pia Westerberg

Inför årets sista nummer av Språkbruk går mina tankar till språkliga revir. Hur förhåller vi oss till engelska lånord, hur reagerar vi på olika ord och på hur de används? Ord kan såra och kränka och rubba vår uppfattning om språklig rättvisa.

Citatet

Artiklar

”Jag kan inte tänka mig att skriva på något annat språk än mitt modersmål. Konst …

Murarens mening

Artiklar

Henrik Hu

  Helt otroligt är det hur vi kan bygga upp meningars arkitektur av en bokstavsgrupp. …

Hur ska vi hantera engelskan i våra texter?

Artiklar

Ola Karlsson

Mängden engelska, både i textform och som enskilda ord och uttryck, ökar hela tiden runt omkring oss. Hur förhåller vi oss till det, och vilka strategier ska vi ha för att hantera engelskan?