Gå till innehållet

1995

Den kultiverande lustgården och den utmanande djungeln

Litteratur

Marika Tandefelt

Tänk dig ett vanligt människoliv utan språk: inget småprat vid frukostbordet, ingen morgontidning, ingen radio …

Omständlig öppenhjärtighet

Artiklar

Ibland kan en bokstav tappas bort eller tillfogas ord på grund av inflytande från liknande …

Rättelser

Artiklar

I förra numret av Språkbruk ingick två fel bland Språkfrågor i urval på sidan 30. …

Lagspråk i förändring

Artiklar

Sten Palmgren

Det är nödvändigt att fundera på hur svenskan som lagspråk skall se ut i vårt land. Låter vi lagspråket förfalla, bäddar vi samtidigt för att det används allt mindre också av oss själva – något att besinna också i ett EU-perspektiv, menar artikelförfattaren. Det svenska lagspråkets utveckling i Finland togs upp av lagstiftningsrådet Sten Palmgren på Hugo Bergroth-sällskapets språkvårdsdag på Hanaholmen i våras i ett föredrag som återges nedan.

Vad är ortnamnsarkivet?

Artiklar

Gunilla Harling-Kranck

Ortnamnssamlingarna vid Svenska litteratursällskapets folkkultursarkiv presenteras här av Gunilla Harling-Kranck, som är första arkivarie vid folkkultursarkivets språkarkiv.

Boendeformer för boende

Artiklar

Substantivet boende och olika sammansättningar på -boende har förekommit flitigt i texter av olika slag …

Celiaki

Artiklar

Celiaki (glutenintolerans) skrivs på svenska med c i början och uttalas /seliaki´/ med tryck på …

Korta språkfrågor

Artiklar

miestyövuosi = årsverke omalääkäri = husläkare syömishäiriö = ätstörning työterveyshuolto = företagshälsovård yhdyskuntakaavoitus = samhällsplanering …

Reality Bites?

Artiklar

Bengt Ahlfors

Författaren och regissören Bengt Ahlfors tar i sitt bidrag upp filmtitlar i biografannonser. Han frågar sig bl.a. varför så många filmer saknar ett svenskt namn och pekar på en rad inkonsekvenser i fråga om namnen.

Skandinaver samtalar

Artiklar

Kristian Slotte

Hur är det med den skandinaviska språkgemenskapen? Vilka skandinaver förstår varandra bäst och vilka strategier tar talare till för att bli förstådda? Bl.a. de här frågorna tar Ulla Börestam Uhlmann upp i sin bok ”Skandinaver samtalar”, som här presenteras av Kristian Slotte, sedan 1991 konsultativ tjänsteman vid undervisningsministeriet med bl.a. nordiska frågor som ansvarsområde. Författaren har tidigare också verkat som sekreterare för Nordiska rådets kulturutskott och som lektor i svenska vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors.