Gå till innehållet

lexikografi

”För den som älskar dialekter finns knappast en mer spännande praktikplats”

Fem frågor

Bianca Ortiz Holmberg

Janina Andersson och Tiina Kaustinen som båda studerar nordiska språk har varit stipendiater på Ordbok över Finlands svenska folkmål under våren. Andersson har bland annat lärt sig varifrån barndomsordet russnankläder kommer och fonetikern Kaustinen har särskilt intresserat sig för hur dialektord uttalas i olika dialekter. Stipendierna kommer från Svenska Kulturfonden och har beviljats för lokalhistorisk praktik. 

tiina kaustinen och janina andersson_foto bianca ortiz holmberg

”Det handlar inte bara om orden utan om hur man ser på världen”

Artiklar

Caroline Sandström

Idag är dialekterna Caroline Sandströms levebröd. I bakgrunden till ett vetenskapligt studium av dem finns det språk hon ärvde av Olgamommo och pappa Per.

Redaktörsvardag bland tusen dialektröster: ”Det här är verkligen vårt kulturarv”

Intervjuer & reportage

May Wikström

Ur arkivet på Hagnäs strand stiger tusentals dialektröster från Houtskär, Lappträsk, Nedervetil, Lumparland ... Det kulturarv som redigeras av ordboksredaktionen på Institutet för de inhemska språken är inte bara historia. Folkmålet lever och mår väl. Samtidigt är den vetenskapliga dokumentationen av de svenska dialekterna i Finland unik. I sommar har redaktionen publicerat ytterligare 1 300 artiklar på nätet, tillsammans med nytt gränssnitt och en uppdaterad sökguide.

Ordbokspolitik är kulturpolitik

Synpunkten

Olle Josephson

Ordboksarbete har blivit både viktigare och kostsammare i ett digitaliserat och mångspråkigt samhälle. Trots ett nybildat konsortiums räddningsoperation i vår för Svenska Akademiens Ordbok kommer staten inte undan sitt långsiktiga ansvar. Det anser Olle Josephson i sitt inlägg om framtiden för Svenska Akademiens Ordbok och ordböcker i allmänhet.​​​​​​​

En resa i finskans historia

Artiklar

Fredrica Nyman

Målet för Vanhan kirjasuomen sanakirja är att dokumentera alla ord i de finska texter som finns bevarade i källor från tiden före 1810, till exempel Kyrkobibeln från 1776 och alla Mikael Agricolas texter.

Lexikografen som läste 30 finländska böcker om året

Intervjuer & reportage

Bianca Ortiz Holmberg

Av en tillfällighet lämnade Peter A. Sjögren sin doktorsavhandling för ett jobb på förlaget Bonniers. Där började en lång karriär i ordböckernas och uppslagsverkens värld, inte minst de finlandssvenska.

Ordböcker behöver finansieras

Synpunkten

Charlotta af Hällström-Reijonen

Vi som kan eller lär oss svenska har många ordböcker att tillgå på nätet, och …

En ordbok, två samhällen, fyra språkvarieteter

Intervjuer & reportage

Bianca Ortiz Holmberg

Nina Martola har jobbat med Stora finsk-svenska ordboken sedan 1990. På kuppen har hon blivit en samhällsmedveten detektiv med insyn i språkutvecklingen på både svenska och finska.