Gå till innehållet

dialekt

Inte fel på världen när våra grammatiska mönster verkar otillräckliga

Krönikan

Janina Andersson

Det fanns en tid när Janina Andersson skulle bli fysiker. I stället blev hon språkvetare och redaktör på Ordbok över Finlands svenska folkmål – ett jobb där hon utmanas av samma spänning som i naturvetenskapen mellan verkligheten och de mönster vi försöker hitta i den.

Kvinna betraktar ett grönt äpple på en mur utomhus.

Dialektordboken – ett språkets museum som synliggör vår identitet och våra rötter

Opinion

Katarina von Numers-Ekman

Den 22 november 2023 offentliggjordes nyheten om att Svenska litteratursällskapet, Svenska kulturfonden, Konestiftelsen och Suomen …

Jag är inte så rolig om jag inte får prata dialekt

Krönikan

Ellen Strömberg

Det handlar inte bara om ordförråd eller hur man böjer ord, utan också om en rytm och en melodi som är svår att sätta fingret på men som är nödvändig för att spela instrumentet humor fulländat, skriver författaren Ellen Strömberg, på tal om dialekt och humor.

”För den som älskar dialekter finns knappast en mer spännande praktikplats”

Fem frågor

Bianca Ortiz Holmberg

Janina Andersson och Tiina Kaustinen som båda studerar nordiska språk har varit stipendiater på Ordbok över Finlands svenska folkmål under våren. Andersson har bland annat lärt sig varifrån barndomsordet russnankläder kommer och fonetikern Kaustinen har särskilt intresserat sig för hur dialektord uttalas i olika dialekter. Stipendierna kommer från Svenska Kulturfonden och har beviljats för lokalhistorisk praktik. 

tiina kaustinen och janina andersson_foto bianca ortiz holmberg

Språkbruks klädenkät: Södra Finland håller ihop, Österbotten följer egna trender

Artiklar

Bianca Ortiz Holmberg

Nästan alla i Nyland säger huppare om munkjacka, medan den som säger simkostym om baddräkt i regel är pensionerad. Här är resultaten av Språkbruks klädenkät!

klader-pa-kladstreck-pixabay

”Det handlar inte bara om orden utan om hur man ser på världen”

Artiklar

Caroline Sandström

Idag är dialekterna Caroline Sandströms levebröd. I bakgrunden till ett vetenskapligt studium av dem finns det språk hon ärvde av Olgamommo och pappa Per.

Dialekten ger identiteten guldkant

Artiklar

Kaj Arnö

Är du nyfiken på hur dialekterna i svenskbygderna i Finland låter? Tack vare Svenska litteratursällskapet och Projekt Fredrika finns 269 ljudfiler på Wikipedia.

Mockarutor, kärleksmums eller kanske Irmas kakor?

Artiklar

Janina Andersson

Översättningen av det finska ordet mokkapala visade sig bli något att bita i, bokstavligt och bildligt talat. När vi frågade allmänheten stod tre svenska benämningar till slut ut som de vanligaste.

mockarutor-for-sprakbruk-foto-bianca-ortiz-holmberg

Fem frågor till Sören Lillkung

Fem frågor

Sören Lillkung är sångare och körledare, utbildningsledare och vd för Svenska kulturfonden.

Estlandssvenskan – en östsvensk doldis

Artiklar

Ida Västerdal

Att svenska talas i Finland får vi lära oss i skolan i Sverige och även om många nog tyvärr har en ganska snäv bild av finlandssvenskan är den i alla fall inte okänd. Men när jag berättar om min forskning om estlandssvenska höjer de flesta på ögonbrynen – estlandssvenska, vad är det?