I Svenskfinland gillar vi att steka plättar. De kan vara små och i så fall steker vi dem kanske i en plättpanna eller en plättlagg, medan de stora plättarna gärna steks i en stekpanna av gjutjärn. Om vi inte vill stå vid spisen halva dagen kan vi göra det enkelt för oss och vispa ihop en pannkakssmet, för pannkakan gräddar vi nästan alltid i ugn.
Om vi åker över till Sverige och blir bjudna på plättar är de numera också ofta stekta i stället för gräddade, men de är små och betydligt oftare stekta i en plättlagg än i en plättpanna, även om det också kan hända. Pannkakorna och tunnpannkakorna är också oftare stekta än gräddade, men stora och tillredda i en stekpanna, inte i en plättlagg eller i ugnen. Och om svenskarna gräddar sin smet i ugnen heter resultatet ugnspannkaka.
Enligt Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien tillreds pannkakorna i stekpanna och ugnspannkakan i ugn. Samma ordbok definierar plättar som små pannkakor och berättar att plättpannan egentligen heter plättlagg. Och enligt alla konstens regler borde man egentligen grädda både plättar, pannkakor och ugnspannkakor, eftersom grädda betyder ’ge (en matvara som innehåller mjöl) brynt yta och torr fast konsistens genom att upphetta den i ugn eller stekpanna’ medan steka är att ’tillaga (matvara) genom kraftig upphettning i fett, vanl. i stekpanna med ibl. äv. i gryta eller ugn’.
Det är alltså innehållet (mjölet eller avsaknaden av det) i maträtten som avgör om man steker eller gräddar, oavsett om tillredningen sker i ugn eller i stekpanna. Men här tycks det ha skett en betydelseförskjutning så att även svenskarna oftare steker än gräddar sina pannkakor, troligen för att tillredningen sker i stekpanna. Vi kan alltså lugnt fortsätta steka våra plättar, åtminstone om det sker i en plättlagg eller plättpanna. På sommaren steks säkert även en och annan plätt i Finland på muurikkan över öppen eld.
De svenskar som äger en sådan kommer kanske hellre att steka eller grädda pannkakor, också ofta på muurikkan, men även på stekhällen. Muurikka är nämligen egentligen ett varumärke, men används också allmänt om stekhällar både i Finland och Sverige.