Gå till innehållet

uttal

Fritt fram för förmogligen?

Artiklar

Martin Persson

Språkvetenskaplig spekulation blandat med googlande kan ge upphov till tänkbara förklaringar på fenomen som bortfall av r och dubbelböjning som i glidflyga – gledflög. Vi serveras också en profetia om ett möjligt nytt uttal av ordet tydligen.

Sju, dusch, Mars och tjock i tre generationer

Artiklar

Martin Persson

För det mesta skapar olika uttal av sj- och tj-ljud i svenskan inga problem för förståelsen, men det kan hända att stjälkselleri blir kälkselleri för en svensk som lyssnar på sin nyländska svärmor.

Hur pratar egentligen finlandssvenskar i Sverige?

Artiklar

Wilma Jensén

En stor del av finlandssvenskarna uppger att de anpassar sitt språk när de talar med sverigesvenskar, men ändå dominerar det typiskt finlandssvenska uttalet i ord som terapeut, träd och logisk.

Dags att vända på steken: Dagens ungdom talar för bra!

Artiklar

Martin Persson

Språkpoliser och allehanda förståsigpåare går gärna åt ”nutidens ungdom” för slarvigt språkbruk. I dag har det blivit allt vanligare att tala som vi skriver, och det blir i stället alldeles för korrekt bokstavstroget, tycker Martin Persson.

fiskig-currysoppa

Väck det fonetiska örat − ny bok om uttalets betydelse i svenskundervisningen

Aktuell litteratur

Monica Äikäs

Ju mer man kan och vet om ett språks uttal, desto bättre blir uttalet. Bland annat detta är slutsatsen i en nyutkommen bok om uttalsinlärning.

Radiospråket speglar en tidsresa i uttryck och attityder

Aktuell litteratur

Anna Maria Gustafsson

När Sveriges Radio var ungt var nålsögat till posten som hallåa extremt smalt. Veteranen Åke Jonsson guidar läsaren från tiden när kvinnor och skåningar var portförbjudna till dagens radiospråk.

Radion och språket av Åke Jonsson. Bokomslag.

Historien bakom tonaccenterna börjar under vikingatiden

Artiklar

Martin Persson

Nästan alla som pratar sverigesvenska gör skillnad mellan tanken (för bensin) och tanken (i huvudet). I Finland gör nästan ingen det. Hur har det blivit så, och hur ska man kunna veta vilken tonaccent ett ord ska ha?

Hur uttalas yoghurt?

Artiklar

Pia Westerberg

Vi gör några nedslag i Språkbruks språkfrågor under 40 år.

Tips och tricks för arabiska namn

Artiklar

Agneta Styrman

Att återge arabiska namn bokstav för bokstav är svårt och praxis för hur det ska göras varierar. Agneta Styrman ger praktiska tips för den som behöver translitterera arabiska namn.

Tvåspråkighet kan påverka vokaluttalet i finlandssvenskan

Artiklar

Janine Strandberg

En ny språksociologisk undersökning tyder på att ökad finsk-svensk tvåspråkighet kan leda till förändringar i vokalljud i finlandssvenskan.