lexikografi
Språkrelaterat nyckelord
Användarna gör ordboken bättre
Artiklar
Solveig Arle
Respons från Stora finsk-svenska ordbokens användare leder till både nya och bättre ordboksartiklar – och sätter ibland ett leende på redaktören Solveig Arles läppar.
Kurdiskan har tre alfabet men ingen egen stat
Artiklar
Husein Muhammed
Det kurdiska språket är närmare släkt med svenskan än med sina grannspråk arabiska och turkiska. Husein Muhammed är huvudredaktör för två ordböcker, den för finska-kurmanji och finska-sorani.
Den isländsk-finska webbordboken är färdig
Artiklar
Helga Hilmisdóttir, Marjakaisa Matthíasson
Den isländska ordboken ISLEX har utökats med sitt sjätte målspråk: finska. Läs artikeln för att få veta varför den innehåller fyra olika isländska ord för tulivuorenpurkaus (vulkanutbrott) men inget ord för mahla (sav) eller tuohi (näver).
”För den som älskar dialekter finns knappast en mer spännande praktikplats”
Fem frågor
Bianca Ortiz Holmberg
Janina Andersson och Tiina Kaustinen som båda studerar nordiska språk har varit stipendiater på Ordbok över Finlands svenska folkmål under våren. Andersson har bland annat lärt sig varifrån barndomsordet russnankläder kommer och fonetikern Kaustinen har särskilt intresserat sig för hur dialektord uttalas i olika dialekter. Stipendierna kommer från Svenska Kulturfonden och har beviljats för lokalhistorisk praktik.
”Det handlar inte bara om orden utan om hur man ser på världen”
Artiklar
Caroline Sandström
Idag är dialekterna Caroline Sandströms levebröd. I bakgrunden till ett vetenskapligt studium av dem finns det språk hon ärvde av Olgamommo och pappa Per.
Redaktörsvardag bland tusen dialektröster: ”Det här är verkligen vårt kulturarv”
Intervjuer & reportage
May Wikström
Ur arkivet på Hagnäs strand stiger tusentals dialektröster från Houtskär, Lappträsk, Nedervetil, Lumparland ... Det kulturarv som redigeras av ordboksredaktionen på Institutet för de inhemska språken är inte bara historia. Folkmålet lever och mår väl. Samtidigt är den vetenskapliga dokumentationen av de svenska dialekterna i Finland unik. I sommar har redaktionen publicerat ytterligare 1 300 artiklar på nätet, tillsammans med nytt gränssnitt och en uppdaterad sökguide.
Ordbokspolitik är kulturpolitik
Synpunkten
Olle Josephson
Ordboksarbete har blivit både viktigare och kostsammare i ett digitaliserat och mångspråkigt samhälle. Trots ett nybildat konsortiums räddningsoperation i vår för Svenska Akademiens Ordbok kommer staten inte undan sitt långsiktiga ansvar. Det anser Olle Josephson i sitt inlägg om framtiden för Svenska Akademiens Ordbok och ordböcker i allmänhet.
En resa i finskans historia
Artiklar
Fredrica Nyman
Målet för Vanhan kirjasuomen sanakirja är att dokumentera alla ord i de finska texter som finns bevarade i källor från tiden före 1810, till exempel Kyrkobibeln från 1776 och alla Mikael Agricolas texter.
Lexikografen som läste 30 finländska böcker om året
Intervjuer & reportage
Bianca Ortiz Holmberg
Av en tillfällighet lämnade Peter A. Sjögren sin doktorsavhandling för ett jobb på förlaget Bonniers. Där började en lång karriär i ordböckernas och uppslagsverkens värld, inte minst de finlandssvenska.
Ordböcker behöver finansieras
Synpunkten
Charlotta af Hällström-Reijonen
Vi som kan eller lär oss svenska har många ordböcker att tillgå på nätet, och …