
Ingen vill väl såra någon i onödan.
På en språkvårdkurs lät jag mina studenter reflektera över varför det inte går att slå fast vad som är inkluderande ord. En student resonerade att det är svårt att inkludera utan att samtidigt exkludera någon. Detta har jag i minnet när jag läser Lena Lind Palickis bok Inkluderande språk – att välja sina ord.
Lind Palickis bok är ett dokument över det samhälle vi lever i i dag – eller snarare det svenska samhället, men eftersom varken texter eller professionella finlandssvenska språkbrukare begränsas av landsgränsen är det viktigt att en bok om inkluderande språk också läses i Finland.
På en språkvårdkurs lät jag mina studenter reflektera över varför det inte går att slå fast vad som är inkluderande ord. En student resonerade att det är svårt att inkludera utan att samtidigt exkludera någon.
När jag berättade om boken för en vän sa hen: ”Snart får man inte säga någonting”, men det är inte fråga om det, utan snarare att ingen vill såra någon i onödan med sina ord. I boken går Lena Lind Palicki bortom orden, lär läsaren analysera kontexten och reflekterar sakligt över hur man kan inkludera och exkludera genom de ordval man gör. Målet med boken – och med språkvård – är att skapa förutsättningar för att ”språket ska bli tillgängligt, funktionellt och begripligt för så många som möjligt, utan att vara diskriminerande.” Hon ger redskap för hur man kan tänka och resonera kring inkludering genom att visa på hur olika aktörer påverkat språkförändring, bland annat när hen och brukare etablerades i språket.
Boken belyser också områden som makt, representation, normer, språkskamning och tolerans. En viktig diskussion är den om personer med olika funktionsnedsättningar och hur språkvårdare och andra med mer makt än de grupper som omnämns har resonerat. I sin strävan efter att inte använda negativt laddade ord kan även språkvårdare och andra experter krångla till språket så att det inte längre är lättillgängligt och begripligt. Lind Palicki belyser det med några exempel och betonar att det bästa alltid är att fråga de personer som behöver benämnas hur de vill bli benämnda.
Boken är välbehövlig för professionella språkbrukare som vill använda ett inkluderande språk.
Lena Lind Palicki, Inkluderande språk – att välja sina ord
Natur & kultur 2024