3/2002
Det svenska ordförrådets utveckling sedan 1800 (1)
Artiklar
Sven-Göran Malmgren
Det svenska ordförrådet har genomgått mycket stora förändringar under 1800- och 1900-talet. Detta är den första artikeln i en tvådelad artikelserie om det svenska ordförrådets utveckling under 200 år. Den första artikeln behandlar nyordsproduktion inom allmänspråket. Den andra artikeln publiceras i Språkbruk 4/2002. Artiklarna är skrivna av Sven Göran Malmgren, professor i svenska vid Göteborgs universitet.
Noterat
Artiklar
Kommateringen i svenskan
Artiklar
Tydlighetskommatering Kommateringen kan vara ett problem när man skriver. Alltför många kommatecken kan göra en …
Aktuell litteratur
Litteratur
Scenspråksdebatt på Hangö teaterträff
Artiklar
Sandra Bernas
Under våren pågick en diskussion i Hufvudstadsbladet om språket på våra finlandssvenska scener. Den intressanta och tankeväckande diskussionen inspirerade arrangörerna för den årligen återkommande teaterträffen i Hangö till en paneldebatt. I denna debatt deltog även Språkbruk, som här bjuder sina läsare på en sammanställning av debatten.
Matschalkan används i vannan
Artiklar
Språkfrågor
Artiklar
Kan vi overleve engelsk i Norden?
Artiklar
Niels Davidsen-Nielsen
Inom näringslivet och naturvetenskaperna i Norden har engelskan fått en dominerande ställning. Detta betyder ännu inte undergången för våra språk, men vi ska ta det som en varningssignal, och göra något för att förhindra en fortsatt utveckling i samma riktning. Något som behövs i de flesta nordiska länderna är en medveten språkpolitik. Niels Davidsen-Nielsen är professor i engelska vid handelshögskolan i Köpenhamn och vice ordförande i Dansk Sprognævn.
Stöd minoriteten inom minoriteten
Artiklar
Mikael Reuter
Det här numret av Språkbruk innehåller tre artiklar som på var sitt sätt tangerar frågan …
Det finlandssvenska teckenspråket – ett av våra minsta minoritetsspråk
Artiklar
Karin Hoyer
Det finlandssvenska teckenspråket är ett av Finlands minsta minoritetsspråk. Tyvärr ser dess framtid rätt dyster ut, och situationen upphjälps inte av att dövskolan i Borgå lades ned 1993. I artikeln ges en översiktsbild över teckenspråkens ställning och uppbyggnad. Teckenspråksforskaren Karin Hoyer har varit projektledare för det finlandssvenska teckenspråksprojektet vid Finlands Dövas Förbund rf, som avslutades i maj i år.