Gå till innehållet

1/1999

Antibiotika

Artiklar

Fråga: Kan man säga ”en antibiotika”?

Tillfälliga jobb

Artiklar

Fråga: Hur skall jag översätta pätkätyö? Svar: Det finns flera alternativ: korttidsjobb,  kortjobb, korttidsanställning, korta …

Deprimerande lättsinne

Artiklar

Matti Similä

Svenskan i Finland löper risk att reduceras till ett språk för intimsfären, där de svenska begreppen saknas för komplexa företeelser i offentliga sammanhang. Skolans ansvar som förmedlare av ett fullödigt språk diskuteras här med speciell tyngdpunkt på svenskan i Helsingfors. Matti Similä är docent i sociologi vid Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet. En del av artikeln har tidigare publicerats som en insändare i Hufvudstadsbladet den 25 mars 1998.

Sammansättnigar med icke-

Artiklar

Fråga: Om jag vill uttrycka motsatsen till ett ord genom att lägga till icke- först, …

Stavgång

Artiklar

Fråga: Vad heter sauvakävely på svenska? Svar: Det kallas stavgång. Stavgång är en ny motionsform …

Noen finlandssvenske syntaktiske eiendommeligheter

Artiklar

Øystein Alexander Vangsnes

I skandinaviskt sammanhang visar finlandssvenska dialekter upp vissa syntaktiska konstruktioner som inte återfinns i andra dialekter. Øystein Alexander Vangsnes, universitetsstipendiat vid Institutt for lingvistikk og allmenn litteraturvitenskap i Bergen och i höstas gästforskare på Forskningscentralen för de inhemska språken, håller på med en doktorsavhandling om nominalfrassyntax i kom­parativt nordiskt perspektiv. I den här artikeln beskriver han några av de teoretiska utmaningarna som finlandssvenska dialekter ger.

Arbetstidstermer

Artiklar

Listan på arbetstidstermer är utarbetad av den svenska språk­nämnden FackTerm, som verkar i anslutning till arbets­marknads­organisationerna för den privata, kommunala och statliga sektorn. Kommentarer och tillägg kan skickas till FackTerms sekreterare, Kesia Sjövall, per e-post: kesia.sjovall@kuntaliitto.fi eller per fax 09 771 20 53.

Idiom och slang i svenskan

Litteratur

Mia Falk

Idiom hör till de roliga men samtidigt svåra sakerna att lära sig i ett främmande …

Ortnamnen – minnen i miljön

Artiklar

Peter Slotte

Ortnamnen utgör i många fall det äldsta vi har kvar av det förflutna i vår kulturhistoria. Men vad betyder ortnamnen, hur har de upp­­kommit och hur utvecklas de? Fil.dr Peter Slotte, sakkunnig på ortnamn och namnvård, presenterar dagarna för Europas byggnads­arv, som i år har ortnamnen som tema.

Euro

Artiklar

Fråga: Jag är osäker på hur jag skall hantera ordet euro – hur skall det böjas och uttalas? Hur skall det förkortas?