På Helsingfors bokmässa deltog 112 personer i Språkbruks tävling och svarade på frågan ”Vilket ord skulle du inte klara dig utan?”. Överlägsen vinnare blev ordet kärlek med tio röster. Många motiverade det med att ingen klarar sig utan kärlek eller att alla behöver det.

På delad andra plats kom mat och tack med fyra röster var. Motiveringarna för mat var nästan desamma som för kärlek: man överlever inte utan.

Sammanlagt kom det in 73 oumbärliga ord med olika motiveringar. Bland substantiven fanns till exempel bok, ärtsoppa, potatis, solljus, guldklimp och skafferi. Några favoritadjektiv var fantastiskt, råddigt, utomordentligt, ohyggligt, schangtil och skitbra och verben som föreslogs var älska, rådda, mysa, pröjsa och överantvarda. Även pronomenen jag, du, vi och hen fick röster, liksom uttrycken gomorron, god dag, på tumis och på riktigt.

Många av motiveringarna var både intressanta och underhållande att läsa. Motiveringen till ordet vad löd till exempel ”För jag hänger inte alltid med”. Överhuvudtaget ”kan man särskriva hur man vill” och guldklimp ”är ett ord som ’alla mammor’ i vår släkt har använt”. Hjälp ”är enligt mig ett ord som man inte kan uttrycka i gester” och kaffe ”är en social dryck och ett starkt signalord”. En tävlande uttrycker kärlek till ordet liksom: ”Ingenting kan skilja oss från varandra.”

Bland deltagarna lottade vi ut ett presentkort till Svenska teatern och tre ettårsprenumerationer på Språkbruk. Grattis till vinnarna, era vinster kommer på posten!