Säger du ett "antingen" ligger ditt "eller" redan i luften. Den andra artikeln i Språkbruks miniserie om samordning tar fasta på ett enkelt men viktigt ord. Collage: May Wikström.

Ibland kan enkla och vanliga ord som man sällan ägnar en tanke visa sig vara oväntat intressanta att reflektera närmare över. Den här gången blir det en liten grammatisk utflykt som gäller ordet antingen. Ordet behandlas i Svenska Akademiens grammatik (SAG) som ett korrelativt adverb, det vill säga ett adverb som anger samordning mellan två led. Antingen står i samordningens första led och korresponderar med konjunktionen eller, som står i det andra ledet: Hon ville studera antingen fysik eller kemi. Det är fråga om så kallad disjunktiv samordning, det vill säga samordningsleden är alternativ till varandra och bara ett av dem gäller i förhållande till resten av kontexten. Antingen betonar att de bägge alternativen är likvärdiga.

Antingen som satsadverbial

I exemplet ovan, Hon ville studera antingen fysik eller kemi, relaterar antingen två satsled, fysik och kemi, till varandra. Antingen används här som ett satsadverbial och kan också placeras i början av satsen, Antingen ville hon studera fysik eller kemi, eller i mittfältet, Hon ville antingen studera fysik eller kemi. Det är dock tydligast att placera antingen före de alternativa leden, som i det första exemplet: Hon ville studera antingen fysik eller kemi.

Det är dock tydligast att placera antingen före de alternativa leden.

Som satsadverbial kan antingen också relatera hela huvudsatser till varandra: Antingen reser vi i dag eller stannar vi till lördag. I sådana fall står antingen vanligtvis som fundament i satsen. Enligt SAG betraktar många språkbrukare konstruktioner av detta slag som felaktiga i skriftspråk och föredrar därför att placera ett pleonastiskt eller också efter eller: Antingen reser vi i dag eller så/också stannar vi till lördag.

Antingen som subjunktion

Antingen kan också inleda en bisats, det vill säga användas som en subjunktion: Antingen vi reser i morgon eller i övermorgon () har hon lovat att möta oss. Det är fråga om en så kallad koncessiv (medgivande) bisats. Eftersom en bisats utgör ett långt fundament används gärna ett förtydligande efter bisatsen. I denna användning kan antingen ... eller ersättas av vare sig ... eller: Vare sig vi reser i morgon eller i övermorgon () har hon lovat att möta oss. Betydelsen är här ’oavsett om’.

Som subjunktion kan antingen (eller vare sig)också relatera två koncessiva bisatser till varandra: Antingen Per vill delta i seminariet eller väljer att stanna hemma () måste han meddela arrangörerna i tid.

I satsfogningar med en eller flera koncessiva bisatser gäller sakförhållandet i matrissatsen oberoende av sakförhållandena i bisatsen eller bisatserna. I exempelsatsen Antingen vi reser i morgon eller i övermorgon har hon lovat att möta oss gäller alltså sakförhållandet i matrissatsen (har hon lovat att möta oss) oberoende av vilket av bisatsens alternativ (i morgon respektive i övermorgon) som väljs. I satsen Antingen Per vill delta i seminariet eller väljer att stanna hemma måste han meddela arrangörerna i tid gäller sakförhållandet i matrissatsen (måste han meddela arrangörerna i tid) oberoende av om Per väljer att delta i seminariet eller att stanna hemma. Vi kan jämföra med en konditional satsfogning: Om Per vill delta i seminariet måste han meddela arrangörerna i tid. Här är sakförhållandet hypotetiskt både i om-bisatsen och i matrissatsen (måste han meddela arrangörerna i tid). Vi vet inte om Per vill delta i seminariet eller inte, och sakförhållandet i matrissatsen är beroende av vilket alternativ han väljer.

Antingen tillsammans med uttryck för negation

SAG nämner att antingen kan användas tillsammans med uttryck för negation i vissa marginella fall. I de fall som avses i SAG betraktas frasen med antingen ... eller som en helhet: Hon vill inte studera antingen fysik eller kemi, hon vill studera båda. Meningen är att hon inte vill göra det val som antingen ... eller förutsätter. I sådana fall måste antingen betonas starkt, eftersom det inte står inom negationens räckvidd. SAG ger exemplet Antingen Karsten eller Bengt kan vi inte bjuda, vi måste bjuda båda.

SAG nämner att antingen kan användas tillsammans med uttryck för negation i vissa marginella fall.

Jag tycker dock att det också är möjligt att använda antingen ... eller tillsammans med en negation så att de båda samordnade uttrycken inte betraktas som en helhet utan vart för sig står inom negationens räckvidd: Antingen fysik eller kemi vill hon inte studera (jag minns inte vilket). Eller: Antingen Karsten eller Bengt blev inte bjuden (jag minns inte vem av dem).

Adjektiv vid samordning med antingen ... eller

Ett adjektiv som syftar på samordnade substantiv efter antingen ... eller står normalt i singular: Antingen flickan eller pojken var försenad. Detta gäller naturligtvis bara om de samordnade leden har samma genus. Har de olika genus är det besvärligare: Antingen villan eller garaget är nymålad/nymålat. I sådana fall är det bäst att byta till en annan konstruktion: Antingen villan eller garaget har målats nyligen.

Källor

Svenska Akademiens grammatik (SAG)
Språkriktighetsboken

Liten ordlista

  • korrelativt adverb anger samordning mellan två led
  • disjunktiv samordning samordning av två eller flera led som är alternativ till varandra
  • pleonasm uttryck som används för att förstärka eller förtydliga något men som kan utelämnas utan att betydelsen förändras
  • matrissats den del av huvudsatsen som blir kvar om man undantar bisatserna
  • koncessiv medgivande
  • konditional villkorlig