Gå till innehållet

från Skribent

Sara Rönnqvist

”Hurja kiva” eller ”grymt bra”?

Artiklar

Sara Rönnqvist, Therese Leinonen

Jätteliten, rysligt bra och grymt gott är fraser som man med stor sannolikhet kan få höra på olika håll i Svenskfinland. Gradadverbial och förstärkande prefix används för att förstärka adjektiv och på så sätt uttrycka förhållanden utöver det vanliga.

Ett internationellt namn – plagget som går till allt

Artiklar

Sara Rönnqvist

Sara Rönnqvist reflekterar över sitt namn, uttalet av det och kulturell/språklig tillhörighet.

Text för textens skull – Rapport från Festival for ny europaeisk dramatik

Artiklar

Sara Rönnqvist

Det är onsdag den 13 juni och en efter en droppar vi in i ett litet sammetsrött rum med små runda bord och stolar utplacerade runt rummets mittpunkt, scenen. I det motsatta hörnet bjuds det på mat och vin. Festival for ny europæisk dramatik ska just dra i gång och upp på scenen stiger Simon Boberg, teaterchef för Husets teater på Halmtorvet i Köpenhamn. Tillsammans med skådespelaren Mads Wille har han drivit teatern sedan år 2008.

Språk och fantasi – ordkonstnärens palett och pensel

Artiklar

Sara Rönnqvist

Bloggar du, spelar Wordfeud eller löser korsord? Brukar du skriva julklappsrim eller göra om gamla låttexter? Kanske gillar du att komponera dina egna recept, göra upp listor eller fixa födelsedagskort? Är din hobby fanfiction eller är du en lajvare? I vilket fall som helst, sysslar du med ordkonst. Få känner till benämningen, men desto fler håller på med det.

När blir dröm verklighet? Rapport från språkvårdsdagen

Artiklar

Sara Rönnqvist

Seminariet Dröm och verklighet samlade dryga 200 språkentusiaster på språkvårdsdagen onsdagen den 18 maj 2011. Det var den 18:e språkvårdsdagen som Hugo Bergroth-sällskapet ordnade tillsammans med Forskningscentralen för de inhemska språken (Focis) och Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.

Statusuppdateringen – vår tids memoarer?

Artiklar

Sara Rönnqvist

”Det här kan jag skriva om på Facebook”, tänkte jag då jag blev påbajsad av en mås i somras. Inte, ”usch, vad äckligt”, utan ”yes, nu får jag till en bra statusuppdatering!”.

Namnresonemang och namnval

Aktuell litteratur

Sara Rönnqvist

Emilia Aldrin: Namnval som social handling. Val av förnamn och samtal om förnamn bland föräldrar …

Folkmålsstudier

Aktuell litteratur

Sara Rönnqvist

Folkmålsstudier 49, 2011. Red. Gunilla Harling-Kranck och Hanna Lehti-Eklund. Meddelanden från Föreningen för nordisk filologi …

Svenskan i Finland

Aktuell litteratur

Sara Rönnqvist

Svenskan i Finland 12. Sinikka Niemi och Pirjo Söderholm (red.). Publications of the University of …