Gå till innehållet

från Skribent

Camilla Lindholm

På väg mot ett talat lätt språk

Artiklar

Camilla Lindholm

Medan lättläst är en relativt etablerad term för ett skrivet språk som är lättare än standardspråk, är tanken på regler för ett lätt muntligt språk relativt ny. Kan man skapa standarder för något så kontextbundet som talat språk?

Äldrevården återspeglar den språkliga miljön i samhället

Artiklar

Camilla Lindholm

För en person med minnessjukdom kan ett ”god natt” på modersmålet betyda mycket. Camilla Lindholm forskar i språkliga mönster inom svenskspråkig äldrevård på en tvåspråkig ort.

Läsombud hjälper med läsningen

Artiklar

Camilla Lindholm

Ta dig en stund och tänk hur mycket vi läser varje dag. Vi läser tidningar och böcker, tidtabeller, reklam, vägskyltar, recept ... Vi är omgivna av ord. Men hur känns det för en person som av någon anledning inte kan läsa själv? Då blir det genast komplicerat, och i sådana situationer kan man ha nytta av ett läsombud.

Med språket som arbetsredskap

Litteratur

Camilla Lindholm

Med språket som arbetsredskap. Sju studier av kommunikation i vården. Redaktörer: Anna-Malin Karlsson, Mats Landqvist och Hanna Sofia Renberg. Text- och samtalsstudier från Södertörns högskola 1. www.sh.se/publikationer

Språk, litteratur och medicin

Artiklar

Camilla Lindholm

Vad kan studier i litteratur ge studerande i medicin? Och varför genomgår medicine studerandena kurser i kommunikationsundervisning? Fil. dr Camilla Lindholm, som forskat i läkar–patientsamtal, berättar hur och varför.

Samtal mellan läkare och patient i Svenskfinland

Artiklar

Camilla Lindholm

Varför kan det vara svårt att beskriva smärta och symtom? Vilka företeelser i interaktionen mellan läkare och patient kan vara intressanta att undersöka? Bland annat dessa frågor diskuteras i Camilla Lindholms artikel. Camilla Lindholm är forskare vid institutionen för nordiska språk vid Helsingfors universitet.