På språkvårdsdagen på Hanaholmen delade Hugo Bergroth-sällskapet också ut en språksporre på 1 000 euro till Johanna Dikert och Malou Zilliacus, personerna bakom projektet Finlandssvensk julkalender(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), som lanserades på nätet i december 2012. Den nätbaserade adventskalendern utgjorde ett finlandssvenskt språk- och kulturfönster mot framför allt Sverige, där kunskapen om och intresset för Svenskfinland och svenskan i Finland har sjunkit under senare år. Projektet lyckades beskriva Svenskfinland och det finlandssvenska språket med både finess och humor och dessutom på en levande och modern svenska.

Dikert och Zilliacus är bosatta i Sverige, och priset mottogs på Hanaholmen av Roh Petas, som gästade julkalendern i december 2012.

Hugo Bergroth-sällskapet stiftades 1992 för att främja och vårda det svenska språket i Finland och stärka den språkliga samhörigheten inom det svenska språkområdet. Sällskapet har 18 ledamöter. Den årligen återkommande språkvårdsdagen arrangeras i anslutning till språkmannen Hugo Bergroths födelsedag i samarbete med Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Institutet för de inhemska språken. Temat för årets språkvårdsdag var ”Engelskans inverkan på svenskan i Finland och Sverige”. Seminariet samlade i år cirka 170 deltagare.