Finsk-svensk lista
aggressiivinen aggressiv
alkuperämerkintä appellation
antava generös
aromaattinen aromatisk
aromi arom
balthazar balthazar
bentoniitti bentonit
bouquet bouquet
bukee bouquet
chaptalisointi chaptalisering
dekantointi dekantering
ehtoollisviini nattvardsvin
elegantti elegant
eloisa livlig
enologia enologi
erottaa sakka viinistä dekantera
etiketti etikett
etikkainen med ättikssmak
fenoliyhdisteet fenolföreningar
flor (hiiva) flor (svamp)
fysiologinen kypsyys fysiologisk mognad
haihtuva aine flyktigt ämne
hapettunut oxiderad
hapokas syrlig
hapottaa syrbehandla, syrgöra
happo syra
happoisuus surhetsgrad, syrlighet
harmaahome (Botrytis) Botrytis, ädelröta, gråmögel
harmoninen harmonisk
hattu lock, skalmassa, hinna
hatun upotus pigeage
hedelmähappo fruktsyra
hedelmäinen fruktig
hehtaarisato uttag per hektar
heikko svag
helmeilevä pärlande
helppo enkel
hienostunut elegant
hiilihappo kolsyra
hiilihappokäyminen kolsyrejäsning
hiivainen med jästsmak
hiivakanta jäststam
hiivasakka jästfällning
hillomainen syltig
himmeä glanslös
homeinen möglig
hybridi hybrid
hyökkäävä aggressiv
intensiteetti intensitet
jalat tårar, ben, gardiner
jalohome (Botrytis) Botrytis, ädelröta, gråmögel
juoksutus tappning
jälkikäyminen efterjäsning
jälkimaku eftersmak
jäännössokeri restsocker
kahvi kaffe
kalanliima husbloss
kannen upotus pigeage
kansi lock, skalmassa, hinna
kapseli hylsa, kapsel
karkea sträv
karvaishome mjöldagg, oidium
karvas besk
kasvuluokka cru
kasvupaikka växtplats
kehittynyt utvecklad
keskitäyteläinen medelfyllig
kevyt lätt
kierrekapseli, -korkki skruvkork
kiinteä tät
kireä stram, tanninrik, sträv
kirkastaminen klarning
kirkkaus klarhet
klooni klon
konekorjuu maskinell skörd
korkinmakuinen med korksmak
korkki kork
korkkinen med korkdefekt
korkkiruuvi korkskruv
korkkivika korkdefekt
kova hård
kuiva torr
kukkea blommig
kuminen med smak av gummi
kuohuviini mousserande vin
kuori skal
kylmäkäyminen kylstabilisering
kypsymätön omogen
kypsä mogen
kyyneleet tårar, ben, gardiner
käsinpoiminta handplockning
käyminen jäsning
käyttöviini bruksvin
laatuviini kvalitetsvin
lajikeviini typvin
laskeminen tappning
lattea platt
leipämäinen brödig
lihaisa köttig
luokitus klassificering
luomuviini ekologiskt vin, ekovin
luonteenomainen karakteristisk
lyhyt (jälkimaku) kort eftersmak
maanläheinen jordig
maaperä jordmån
maderisointi maderisering
maitohappokäyminen (malolaktinen) mjölksyrajäsning (malolaktisk)
makea söt
makroilmasto makroklimat
maku smak
malolaktinen käyminen malolaktisk jäsning
marjainen bärig
maserointi maceration
mausteinen kryddig
mehevä generös
mehumainen saftlik
mesoilmasto mesoklimat
mikroilmasto mikroklimat
mineraali mineral
monipuolinen mångsidig
monivivahteinen nyansrik
multainen jordig
murskaus pressning, krossning
mykkä stum
mäski mäsk
nahka läder
neutraali neutral
notkea smidig
nuori ung
ohut tunn
oksidoitunut oxiderad
paahtunut rostad
parfymoitu parfymerad
parkkihappo tannin, garvsyra
pastörointi pastörisering
pehmeä mjuk
pihkainen med smak av kåda
pirskahteleva mousserande
pitkä (jälkimaku) lång eftersmak
polttava eldig
puhdas ren
puhdaspiirteinen druvtypisk
pullo flaska, butelj
pullokypsytys buteljlagring
pullottaa buteljera, tappa
punaviini rödvin
puolikuiva halvtorr
puolimakea halvsöt
puristaminen pressning, krossning
pähkinäinen nötig
pöytäviini bordsvin
raaka omogen
raikas frisk
rakenne struktur
rehevä frodig, mustig
rikki svavel, sulfit
rikkinen svavelhaltig
rikkiyhdiste svavelförening
roseeviini rosé(vin)
roteva robust
runko struktur
runsas rik, generös
ruostumaton terässäiliö rostfri ståltank
ryhdikäs strukturerad
rypäle druva
rypäleelle tyypillinen druvtypisk
rypälelajike druvsort
rypälemehu must (ojäst vin); druvjuice
sakka fällning, sediment, bottensats
sameus grumlighet
samppanjamenetelmä champagnemetoden
sato skörd
sedimentti sediment
sekoiteviini blandvin
sokerointi chaptalisering
sokkomaistaminen blindprovning
solera solera(systemet)
suklaa choklad
sulkeutunut knuten, sluten
suodatus filtrering
tammiastia ekfat
tamminen med fatton/ekton
tammitynnyri ekfat
tammitynnyrikypsytys ekfatslagring
tanniini tannin, garvsyra
tanniininen tanninrik
tanssittaminen remuagemetoden
tarjoilulämpötila serveringstemperatur
tasapainoinen balanserad
tasapainoton obalanserad
terävä skarp
tiivis tät
tulinen eldig
tuoksu doft, bouquet
tynnyri fat, tunna
tynnyrikypsytys fatlagring
tynnyrikäyminen fatjäsning
tyylikäs elegant
tyypillinen typisk
täyteläinen fyllig
ummehtunut unken
uute extrakt
uuttaminen extrahering, urlakning
valkoviini vit(t)vin
vanhentaa lagra
vanhentua åldras
vanilja vanilj
varastoida lagra
varttaa ympa
vetinen vattnig
viallinen defekt
viinietikka vinäger
viinihappo vinsyra
viinikellari vinkällare
viinikide vinsten
viinikirva vinlus
viinikivi vinsten
viinikulttuuri vinkultur
viiniköynnös vinranka
viinillinen vinös
viinimestari sommelier
viinin tuuletus luftning
viininmaistaja vinprovare
viininmaistajaiset vinprovning
viininmaistelu vinprovning
viinintekijä vinmakare
viinintuottaja vinproducent
viininvalmistus vinifiering
viininviljelijä vinodlare
viininviljelys vinodling
viinitalo château
viinitarha vingård
viiniviljelmä vinodling
vinifiointi vinifiering
virheellinen defekt
vivahde nyans
vivahteikas nyansrik
voimainen smörig
voimakas kraftig
vuosikerta årgång
väkevöity förstärkt
väri färg
ymppääminen ympning
yrttimäinen med örtinslag
äitelä sötsliskig, sötaktig
Svensk-finsk lista
aggressiv hyökkäävä, aggressiivinen
appellation * alkuperämerkintä
arom aromi
aromatisk aromaattinen
balanserad tasapainoinen
balthazar * balthazar
ben kyyneleet, jalat
bentonit * bentoniitti
besk karvas
blandvin sekoiteviini
blindprovning sokkomaistaminen
blommig kukkea
bordsvin pöytäviini
Botrytis jalohome, harmaahome (Botrytis)
bottensats sakka
bouquet bukee, bouquet, tuoksu
bruksvin käyttöviini
brödig leipämäinen
butelj pullo
buteljera pullottaa
buteljlagring pullokypsytys
bärig marjainen, marjaisa
champagnemetod samppanjamenetelmä
chaptalisering * chaptalisointi, sokerointi
château viinitalo
choklad suklaa
cru kasvuluokka
defekt viallinen, virheellinen
dekantera erottaa sakka viinistä
dekantering dekantoiminen, sakan erottaminen viinistä
doft tuoksu
druva rypäle
druvjuice rypälemehu
druvsort rypälelajike
druvtypisk rypäleelle ominainen
efterjäsning jälkikäyminen
eftersmak jälkimaku
ekfat tammiastia, -tynnyri
ekfatslagring tammitynnyrikypsytys
ekologiskt vin luomuviini
ekovin luomuviini
ekton, med ekton tamminen
eldig tulinen, polttava
elegant elegantti, hienostunut
enkel helppo
enologi * enologia
etikett etiketti
extrahera uuttaa
extrakt uute
fat tynnyri
fatjäsning tynnyrikäyminen
fatlagring tynnyrikypsytys
fatton, med fatton tamminen
fenolföreningar fenoliyhdisteet
filtrering suodatus
flaska pullo
flor (svamp) flor (hiiva)
flyktigt ämne haihtuva aine
frisk raikas
frodig rehevä
fruktig hedelmäinen
fruktsyra hedelmähappo
fyllig täyteläinen
fysiologisk mognad fysiologinen kypsyys
fällning sakka
färg väri
förstärkt väkevöity
gardiner kyyneleet, jalat
garvsyra tanniini, parkkihappo
generös antava, mehevä, runsas
glanslös himmeä
grumlighet sameus
gråmögel jalohome, harmaahome (Botrytis)
gummi, med smak av gummi kuminen
halvsöt puolimakea
halvtorr puolikuiva
handplockning käsinpoiminta
harmonisk harmoninen
husbloss * kalanliima
hybrid hybridi
hylsa kapseli
hård kova
intensitet intensiteetti
jordig multainen, maanläheinen
jordmån maaperä
jäsning käyminen
jästfällning hiivasakka
jästsmak, med jästsmak hiivainen
jäststam hiivakanta
kaffe kahvi
kapsel kapseli
karakteristisk luonteenomainen
klarhet kirkkaus
klarning kirkastaminen
klassificering luokitus
klon klooni
knuten sulkeutunut
kolsyra hiilihappo
kolsyrejäsning hiilihappokäyminen
kork korkki
korkdefekt korkkivika
korksmak, med korksmak korkinmakuinen
korkskruv korkkiruuvi
kort (eftersmak) lyhyt jälkimaku
kraftig voimakas
kryddig mausteinen
kvalitetsvin laatuviini
kylstabilisering kylmäkäsittely
kåda, med smak av kåda pihkainen
köttig lihaisa
lagra vanhentaa, varastoida
livlig eloisa
lock hattu, kansi
luftning viinin tuuletus
lång (eftersmak) pitkä jälkimaku
läder nahka
lätt kevyt
maceration maserointi
maderisering * maderisointi
makroklimat makroilmasto
malolaktisk jäsning * malolaktinen käyminen
maskinell skörd konekorjuu
medelfyllig keskitäyteläinen
mesoklimat mesoilmasto
mikroklimat mikroilmasto
mineral mineraali
mjuk pehmeä
mjöldagg karvaishome
mjölksyrajäsning (malolaktisk) maitohappokäyminen (malolaktinen)
mogen kypsä
mousserande pirskahteleva
mousserande vin kuohuviini
must (ojäst vin) rypälemehu
mustig rehevä
mångsidig monipuolinen
mäsk mäski
möglig homeinen
nattvardsvin ehtoollisviini
neutral neutraali
nyans vivahde
nyansrik monivivahteinen
nötig pähkinäinen
obalanserad tasapainoton
omogen kypsymätön, raaka
oxiderad hapettunut, oksidoitunut
parfymerad parfymoitu
pastörisering pastörointi
pigeage hatun/kannen upotus
platt lattea
pressning murskaus, puristaminen
pärlande helmeilevä
remuagemetoden * tanssittaminen
ren puhdas
restsocker jäännössokeri
rik runsas
robust roteva
rosé(vin) roseeviini
rostad paahtunut
rostfri ståltank ruostumaton terässäiliö
rödvin punaviini
saftlik mehumainen
sediment sedimentti
serveringstemperatur tarjoilulämpötila
skal kuori
skalmassa hattu, kansi
skarp terävä
skruvkork kierrekapseli, -korkki
skörd sato
sluten sulkeutunut
smak maku
smidig notkea
smörig voimainen
solera(systemet) * solera
sommelier viinimestari
stram kireä
struktur rakenne, runko
strukturerad ryhdikäs
sträv karhea, karkea, kireä
stum mykkä
sulfit rikki
surhetsgrad happoisuus
svag heikko
svavel rikki
svavelförening rikkiyhdiste
svavelhaltig rikkinen
syltig hillomainen
syra happo
syrbehandla hapottaa
syrgöra hapottaa
syrlig hapokas
syrlighet happoisuus
söt makea
sötaktig äitelä
sötsliskig äitelä
tannin tanniini, parkkihappo
tanninrik tanniininen, kireä
tappa pullottaa
tappning juoksutus, laskeminen
torr kuiva
tunn ohut
tunna tynnyri
typisk tyypillinen
typvin lajikeviini
tårar kyyneleet, jalat
tät kiinteä, tiivis
ung nuori
unken ummehtunut
urlakning uuttaminen
uttag per hektar hehtaarisato
utvecklad kehittynyt
vanilj vanilja
vattnig vetinen
vingård viinitarha
vinifiering vinifiointi, viininvalmistus
vinkultur viinikulttuuri
vinkällare viinikellari
vinlus viinikirva
vinmakare viinintekijä
vinodlare viininviljelijä
vinodling viiniviljelmä
vinproducent viinintuottaja
vinprovare viininmaistaja
vinprovning viininmaistajaiset
vinranka viiniköynnös
vinsten viinikide, viinikivi
vinsyra viinihappo
vinäger viinietikka
vinös viinillinen
vit(t)vin valkoviini
växtplats kasvupaikka
ympa varttaa, ympätä
ympning ymppääminen, varttaminen
åldras vanhentua
årgång vuosikerta
ädelröta jalohome, harmaahome (Botrytis)
ättikssmak, med ättikssmak etikkainen
örtinslag, med örtinslag yrttimäinen
Förklaringar
appellation
Beteckning på franska kvalitetsviner som garanterar växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt.
balthazar
Buteljstorlek för champagne: 16 flaskor = 12 liter.
bentonit
Jordmån som består av en slags vulkanisk lera. Ämnena i denna lera används för att rena viner från fällningar.
chaptalisering
Tillsats av socker i musten för att öka alkoholhalten i vinet. Tillåtet i nordliga vinländer där den relativa bristen på värme gör att druvorna i sig själva inte uppnår så hög sockerhalt.
enologi
Läran om vin och vinskapande.
husbloss
Husbloss utvinns från fiskars simblåsor och används i vissa vita viner som klarningsmedel.
maceration
Urlakning av smak och färg.
maderisering
När ett vin, vitt eller rosé, har blivit för gammalt kan det maderisera. Det innebär att vinet får en brun ton och luktar en aning som madeira.
malolaktisk jäsning
En sekundärjäsning som normalt följer direkt på alkoholjäsningen. Äppelsyran i vinet omvandlas till den mildare mjölksyran. Förekommer på rödviner och många vitviner. En förutsättning är att det finns bakterier i källarna som kan sätta igång processen. Det går också att tillsätta selekterade bakterier.
remuagemetoden
(Champagne) Teknik att för hand vrida flaskor för att samla fällningen vid korken. Det görs i ett speciellt ställ, pupitre.
solera(systemet)
Sherry lagras i något som benämns solerasystemet, vilket kortfattat går ut på att viner från olika årgångar blandas med varandra enligt ett speciellt mönster. Systemet består av ett antal ekfat med viner i samma stil, men med olika ålder. Grundregeln är sedan att man tar vin från det äldsta fatet och ersätter