stjärna lyser i ett mörkt fönster
Timglaset för 2024 rinner snart ut och det blir dags att byta kalender. År 2025 ger oss också flera nya namn i almanackan både på svenska och finska. Foto: May Wikström.

Finländarna har firat namnsdagar sedan 1700-talet och för att traditionen ska hållas vid liv måste namnsdagskalendern uppdateras med jämna mellanrum. Sedan 1995 revideras de finlandssvenska och finska namnsdagskalendrarna med fem års mellanrum.

Jag ansvarar för förnyelsen av den finska namnlängden och Leila Mattfolk för den finlandssvenska. Som grund för den senaste förnyelsen användes ett material med namnen på hela Finlands befolkning 2018 och dessutom tilltalsnamnen på alla barn födda 2018–2022, enligt uppgifter från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

De nya namnen i den finlandssvenska kalendern

Den finlandssvenska namnlängden utökas med 27 nya namn 2025, av vilka 14 är flicknamn och 13 pojknamn. Namnen har sammanlagt 1 751 svenskspråkiga bärare i det material som ligger till grund för revideringen. Inget namn tas bort eller byter dag.

Många av de finlandssvenska namnen kommer från den engelskspråkiga världen. Sådana är till exempel Elvin, Morris, Tristan, Aston, Elton och Winston. Sienna, Luca och Matteo har i sin tur italiensk bakgrund.

Tova och Joar har skandinavisk bakgrund och återfinns på gamla runstenar, medan Line och Lykke är inlånade från norskan och danskan. Några av namnen kommer också från litteraturens värld. Namnet Caspian kommer från C.S. Lewis serie om Narnia och får fira namnsdag på samma dag som Mio, Ronja och My från Astrid Lindgrens respektive Tove Janssons sagovärld.

De nya namnen i den finska kalendern

Den finska namnlängden utökas med 33 nya namn 2025, 18 flicknamn och 15 pojknamn. Namnen har sammanlagt 26 131 finskspråkiga bärare i materialet. Inga namn stryks eller byter dag.

Den finska namngivningen har helt klart internationaliserats. Inte ett enda av de nya namnen har finsk bakgrund, men däremot kommer flera namn in i kalendern med en annan stavning än den naturligt finska.

En del av namnen är namn som tidigare strukits men som nu tas tillbaka, som Aamos, Linus och Rolf. Många av namnen är nya varianter av namn som redan finns i kalendern, som Alissa, Lili, Livia, Marju, Eppu, Ilja, Jasu, Jose och Miki. In kommer också nya internationella namn som Camilla, Jessica, Kevin och Neo. Många av dem återfinns också i den finlandssvenska namnsdagskalendern.

Den finska namngivningen har helt klart internationaliserats. Inte ett enda av de nya namnen har finsk bakgrund, men däremot kommer flera namn in i kalendern med en annan stavning än den naturligt finska: Jessica (inte Jessika) och Linus (inte Liinus).

En del namn som har namnsdag på samma dag byter ordning, för ordningen i almanackan bestäms av hur vanliga de är. I den finlandssvenska kalendern byter Robert och Robin plats den 7 juni, eftersom Robin har blivit mer populärt som första förnamn under de senaste åren. Samma sak gäller till exempel Iivari och Iivo den 22 oktober i den finska kalendern. Iivo har gått om Iivari i popularitet och får därför stå först i fortsättningen.

Lika och olika kriterier på svenska och finska

Kriterierna för att ett namn ska tas med i namnlängden 2025 är att minst 500 finskspråkiga eller 50 svenskspråkiga finländska medborgare bär namnet. För den finlandssvenska kalendern gäller också att högst hälften får vara över 50 år gamla och minst en fjärdedel måste vara födda efter 2005.

Alla namn som uppfyller kriterierna har ändå inte tagits med. Bland annat utelämnas dubbelnamn av typen Maj-Britt, Jan-Erik, Marja-Leena och Veli-Matti i både den finlandssvenska och den finska kalendern eftersom namnen ofta finns i kalendern var för sig.

I den finlandssvenska kalendern saknas namnformer som Christina, Ruth, Carl och Thomas eftersom namnen redan finns i kalendern i formerna Kristina, Rut, Karl och Tomas. Namn som finns i den finska kalendern tas inte heller med, även om en del av dem är vanliga bland finlandssvenskar.

Kriterierna för att ett namn ska tas med i namnlängden 2025 är att minst 500 finskspråkiga eller 50 svenskspråkiga finländska medborgare bär namnet.

I den finska kalendern tas namn i allmänhet in i sin finska form. Därför har många namn som visserligen är vanliga men inte passar in i det traditionella finska namnmönstret utelämnats. Det här gäller särskilt om namnen finns i den finlandssvenska kalendern. Bland de vanligaste namnen av den här typen finns Pia, Mia, Ida, Jan, Emil och Henry. I den finska kalendern finns de i formerna Piia, Miia, Iida, Jani, Eemil och Henri. En del namn har däremot tagits in i en främmande form, eftersom det inte finns någon finsk form som är i allmänt bruk. Hit hör till exempel Camilla och Rolf, som kommer in i almanackan 2025.

Namnens placering i almanackan

Om möjligt placeras namnen i kalendern på en dag

  • då namn med samma ursprung har namnsdag (Matteo på samma dag som Mattias och Mats)
  • då namnet eller en variant av namnet tidigare haft namnsdag (Dominic på Dominikus gamla namnsdag)
  • där det finns namn med liknande uttal, bakgrund eller betydelse (Caspian på samma dag som Ronja och My, som också härstammar från barnlitteraturen; Lykke på samma dag som Felix eftersom båda betyder lycka).
  • då det återfinns i den andra nationella namnsdagskalendern (den finska eller den finlandssvenska).

Principerna för vilka namn som tas med har varierat under århundradenas lopp, och därför finns många ovanliga namn i kalendern. Av namnen i den finlandssvenska kalendern har till exempel Helvig inte fått några nya bärare de senaste hundra åren. I den finska kalendern har i sin tur namnen Ilmatar, Päivä, Jousia och Mies under 20 namnbärare i dag. De här namnet har inte tagits bort eftersom det fortfarande finns plats för nya namn i kalendrarna och eftersom namnen kan bli populära igen. Målet är att så många finländare som möjligt ska kunna fira namnsdag.

Artikeln är en översättning och bearbetning av artikeln Alissa ja Kaius, Tova ja Winston – nimipäiväuudistus tuo 60 uutta nimeä kalentereihin(siirryt toiseen palveluun), publicerad i Kielikello