Hur ska en bröllopsinbjudan se ut? Det frågar sig många som står i beråd att gifta sig. En inbjudan kan utformas hur som helst, men det är viktigt att följande information finns med:

1) Brudparets namn
2) Datum, tid och plats för vigseln
3) Platsen för bröllopsfesten/middagen/mottagningen
4) Namn på de personer som står för bröllopet, alltså värdarna (ofta brudens föräldrar eller både brudens och brudgummens föräldrar)
5) O.s.a. (om svar anhålles) – det datum du vill att gästerna senast ska meddela om de kommer
6) Information om till vem gästerna ska svara om de kan komma eller har förhinder
7) Gästernas klädsel, vilket alltid ska finnas med även om klädseln är ”valfri” (om detta inte anges betyder det i princip att klädsel är högtidsklädsel, vilket alltså innebär frack/balklänning, hembygdsdräkt eller uniform).

Till inbjudan kan du även bifoga ett blad med information om vägbeskrivning, eventuell övernattning m.m.

Fördelen med att bara ange adressen till dem gästerna ska kontakta är den att du får en mängd skriftliga svar som kan vara roliga att spara. Telefonnummer är däremot bra i och med att de som ringer ofta passar på att fråga vad brudparet önskar sig för gåvor.

Gästerna ska inte behöva gissa vilken klädsel som gäller, och de gammaldags termerna är inte självklara för alla. Skriver du kavaj, vilket enligt traditionell etikett betyder mörk kostym, kanske någon kommer i kavaj.

1) Högtidsdräkt/högtidsklädsel innebär frack respektive galaklänning. Ofta ser man också finlandismen ”festdräkt” (jfr fi. juhlapuku) i samma betydelse. Den kan gärna undvikas.

2) Aftonklänning/smoking innebär smoking för herrar respektive en kort elegant klänning, en enkel lång klänning eller eleganta aftonbyxor för damer.

3) Förmiddagsdräkt/jackett är vanliga plagg vid borgerliga vigslar, förr betydde förmiddagsdräkt jackett, lunchcoat eller mörk kostym.

4) Kavaj/mörk kostym kan på sommaren inbegripa en ljus snygg kostym, en fin klänning eller dräkt men inte något aftonbetonat.

5) Valfri klädsel innebär ”något fint” och tiden på dagen inverkar naturligtvis – ju senare klockslag desto mer kvällsbetonat.

Hur formell inbjudan görs beror på hur högtidligt själva bröllopet kommer att vara. Det är mycket bra om du redan i inbjudan visar vilken stil bröllopet kommer att ha och att du tydligt anger vem inbjudan är riktad till. Är till exempel kusinens nya flickvän bjuden?

Kuvertet ska adresseras till alla som inbjudan gäller, alltså helst inte till Familjen Petterson-Lundgren utan till Bo Petterson, Pernilla Lundgren-Petterson, Mona och Mats. Det kan vara frestande att använda titlar på kuvertet, men intrycket kan bli en aning gammaldags och det är dessutom inte alls självklart att alla uppfattar frasen Herr Bo Petterson som speciellt artig.

Nedan finns några exempel på hur texterna på både formella och informella bröllopsinbjudningar kan utformas.     

 

Formella inbjudningar

 

Informella inbjudningar