Årets Hugo Bergroth-pris på 5 000 euro gick till frilansjournalisten Magnus Londen. I motiveringen till priset sägs att reseskildraren, debattören, historikern, reportageförfattaren och kolumnisten Londen i sin stilistiskt säkra och språkligt fyndiga prosa i långt över tio år förundrat sig över samhällets orättvisor och människans egendomligheter. Vi har alla lärt oss att med förväntning läsa en aktuell kolumn för att kunna starta dagen med en kombination av en allvarlig tankeställare och ett gott skratt.

Det var nu sjuttonde gången Hugo Bergroth-sällskapet delade ut sitt språkpris. Prissumman ställs till sällskapets förfogande av Svenska kulturfonden.

Språksporren, 1 000 euro, har tilldelats ”Ålands kändaste kock” Michael Björklund. Björklunds yrkesskicklighet är väldokumenterad: förutom stjärnkock kan han titulera sig matambassadör. Tillika ger han matlagning djupare dimensioner tack vare sina verbala talanger. I tv-program som Strömsö och Mat så in i Norden förmedlar han smaker och dofter med inlevelse och humor. Var han än rör sig bygger han broar över språk- och nationsgränser utan att ge avkall på sitt genuint uttrycksfylla och mustiga åländska språk, som han frikostigt delar med sig av, senast som svensklärare för finskspråkiga skolelever inom projektet Svenska nu.

Hugo Bergroth-sällskapet stiftades 1992 för att främja och vårda det svenska språket i Finland. Sällskapet har 18 ledamöter. Den årligen återkommande språkvårdsdagen arrangeras i anslutning till språkmannen Hugo Bergroths födelsedag den 18 maj i samarbete med Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Forskningscentralen för de inhemska språken. Dagen samlade i år cirka 140 deltagare.