Ann-Louise Forsström: Skriv som proffsen. Din guide till att skriva lättläst, begripligt och förtroendeingivande. Redaktionen. 2011. 223 sidor.

Språkkonsulten Ann-Louise Forsströms bok Skriv som proffsen har underrubriken Din guide till att skriva lättläst, begripligt och förtroendegivande. Boken är alltså ännu en i raden av klarspråksguider. Just den här guiden riktar sig enligt baksidestexten till personer som gärna vill lära sig skriva bättre texter, men som tycker att grammatik är trist. Målgruppen är främst personer som skriver mycket i jobbet men som aldrig tidigare reflekterat över sitt skrivande, t.ex. sekreterare, försäljare, webbredaktörer och föreningsaktiva.

Författaren lever som hon lär, dvs. innehållet är lättillgängligt och klart strukturerat. Varje avsnitt innehåller rikligt med tipsrutor och uppställningar av olika slag, tumregler och belysande exempel försedda med ledsna och glada smilisar plus texten ”Undvik” respektive ”Skriv så här”. Språket är starkt personligt, på gränsen till slängigt, men det är också bokens styrka, dvs. den kan fånga upp läsare som annars inte skulle orka ta till sig innehållet.